Zakopane

Hotele, hostele, pensjonaty, miejsca noclegowe - adresy/opinie.

Moderator: Comen

Regulamin forum
Ogłoszenia komercyjne/reklamy - odpłatne.
Kontakt: admin@turystycznie-forum.pl
Awatar użytkownika
sleepwalker
User

Re: Zakopane

Post autor: sleepwalker » 21 lis 2021, o 13:58

Adler pisze:
18 lis 2021, o 16:51
Ktoś coś poleci sprawdzonego w rozsądnych pieniądzach? Z parkingiem, niedaleko Krupówek. Na ferie zimowe chcę zabrać rodzinę do Zakopanego. Tak. Robię to tylko dla nich. :-D
Mój ostatni pobyt w Zakopanem (5 kat temu) miał miejsce w domu wypoczynkowym przy ul. Makuszyńskiego. Żeby nie reklamować, dam wskazówkę do wyguglania - w nazwie tego przybytku jest cyfra 2 oraz nazwisko polskiego lekarza o międzynarodowej sławie imieniem Tytus, który zmarł pod koniec XIX w. w Zakopanem :)
Pobyt tam oceniam w porządku, może bez luksusów, ale byliśmy zadowoleni, zwłaszcza że cena i lokalizacja w porządku. Mankamenty: brak aneksu kuchennego w naszym pokoju (na szczęście był w korytarzu tuż obok naszych drzwi) oraz WC u rodziców (mieli "prywatną" toaletę w swoim korytarzyku - z kolei gdy byli tam 1-2 lata wcześniej trafił im się "kompletny" pokój).

Awatar użytkownika
Adler
Administrator

Post autor: Adler » 21 lis 2021, o 16:14

Dzięki. Każdy sprawdzony namiar się przyda.
Ja z kolei w wiadomościach Polsatu widziałem wypowiedź pracownika ośrodka na literę F. przy ul. Chałubińskiego. Kilka migawek z obiektu i ogólne zaskoczenie, że o tej porze (pierwsza połowa listopada) jest tak wielu turystów w Zakopanem. Z reguły to czas przygotowań do zimy, z niewielkim obłożeniem. Obiekt wydaje się całkiem interesujący.

Awatar użytkownika
sleepwalker
User

Post autor: sleepwalker » 21 lis 2021, o 17:50

Z kolei mój jeszcze wcześniejszy pobyt w Zakopanem miał metę typowo "u górala", przy ul. Kościeliskiej, czyli atakowaliśmy Krupówki od drugiego krańca niż w przypadku poprzednio wskazanej przeze mnie miejscówki. Było dalej, ale krajobrazowo okolica znacznie przyjemniejsza, szczególnie wieczorne powroty miały swój urok. Niestety nie pamiętam namiaru, a szkoda, bo warunki były bardzo OK i sam góral sympatyczny (m.in. przez cały pobyt użyczył nam swój garaż, czy poratował autorskim korkociągiem w postaci kombinerek i gwoździa).

Awatar użytkownika
tadeks
Ekspert

Post autor: tadeks » 22 lis 2021, o 10:14

Adler pisze:
18 lis 2021, o 16:51
Ktoś coś poleci sprawdzonego w rozsądnych pieniądzach? Z parkingiem, niedaleko Krupówek...
Zapoznaj się z Ośrodkiem Szpulki. To ul. Małe Żywczańskie 9 b.
Osobiście nie nocowałem, ale
- znajomi nocowali dwa lata temu i bardzo chwalili (skromnie, ale nie drogo, parking był, lokalizacja ok. 10-15min. od Krupówek), jednocześnie spokojnie, brak gwaru krupówkowego.
- trochę prywaty: to "moja", bliska mi sentymentalnie dzielnica. Miałem tam blisko swoich górali (Małe Żywczańskie 10 a) oraz liczne grono znajomych w okolicy. Bywałem tam ponad 20 lat. Niestety, moje lokum już nieaktualne.
Wiem, że Ośrodek Szpulki ma duże powodzenie, więc trzeba się spieszyć.

Awatar użytkownika
Adler
Administrator

Post autor: Adler » 23 lis 2021, o 11:49

Dziękuję. Kolejny ciekawy namiar. (Y)

Awatar użytkownika
petruss1990
User

Post autor: petruss1990 » 25 lis 2021, o 07:43

Ostatniej zimy byłem: Willa pod Jaworem
Wenantego Piaseckiego 4a, 34-500 Zakopane

Parking duży, kuchnia spora, ale trzeba po schodach się nalatać. Blisko "Biedra" i PKS

Awatar użytkownika
Adler
Administrator

Post autor: Adler » 25 lis 2021, o 21:33

Podziękował. Utworzy się tu całkiem pokaźna baza sprawdzonych miejsc.

Awatar użytkownika
Adler
Administrator

Post autor: Adler » 29 gru 2021, o 22:47

Poradnik zakopiańskiej Policji (ostatnio liczne oszustwa na terenie Zakopanego):
Wpłacenie zaliczki jest naturalną formą zabezpieczenia rezerwacji noclegu, zarówno dla właściciela pensjonatu, jak i klienta. Ten pierwszy ma pewność, że turysta się nie rozmyśli, a w ewentualnym przypadku losowym zostanie mu rekompensata pieniężna. Ten drugi natomiast jest spokojny, że zarezerwowany pokój rzeczywiście na niego czeka.

Z przedpłat niestety nie da się zrezygnować, jednak są inne sposoby, żeby nie dać się oszukać.

• należy przede wszystkim sprawdzić, czy hotel i pensjonat w rzeczywistości istnieją. Jeśli jest podany jedynie telefon komórkowy, sprawdźmy, czy istnieje też jakiś numer stacjonarny i zadzwońmy na niego. Zawsze też zachowujmy całą dokumentację związaną z transakcją. Przelewy, e-maile, które wysyłaliśmy do osoby oferującej nocleg, i te, które od niej dostaliśmy. To wszystko może pomóc w ustaleniu sprawcy oszustwa;

• zawsze jedź w sprawdzone miejsca, wymień się doświadczeniami ze znajomymi, podpytaj jakie noclegi polecają - to najsprawniejsza metoda sprawdzenia rzetelności kwatery;

• przeglądaj internet i sprawdź, czy dany obiekt noclegowy ma swoją stronę, od kiedy ta strona istnieje i czy ogłasza się również na innych serwisach noclegowych;

• poczytaj na forach internetowych opinie, jakie ma kwatera - ich brak powinien wzbudzić twoje podejrzenia;

• jeśli obiekt działa legalnie to powinien być zarejestrowany w miejscowym Urzędzie Miasta, dlatego należy sprawdzić, o ile to możliwe, czy dana placówka w ogóle istnieje ;

• podejrzanie niska cena powinna od razu wzbudzić naszą czujność. Oszuści z reguły próbują zebrać jak najwięcej zaliczek od potencjalnych klientów, dokonują rezerwacji widmo często w tym samym terminie i uciekają z pieniędzmi;

• warto sprawdzić, czy w ogłoszeniu znajdują się wszystkie najpotrzebniejsze informacje, czyli numery telefonów, adres miejsca noclegowego, adres e-mail, strona www oraz dane kontaktowe właściciela jego imię i nazwisko. Jeśli ktoś dając swoje ogłoszenie robi wszystko, by pozostać jak najbardziej anonimowym, to musimy się zastanowić, czy warto ryzykować;

• zaliczkę wpłacaj jedynie na konto bankowe z właściwymi danymi. Każda propozycja alternatywnych form przelania zaliczki (np. Western Union) powinna wzbudzić nasze podejrzenia. Po wpłaceniu zaliczki należy zachować dowód wpłaty oraz historię e-maili;

• sprawdzaj dokładnie adres. Czasami oszuści, podają lokalizację kwatery nie wiedząc, że takie miejsce istnieje.

No i pamiętajcie, nie z każdego okna w Zakopanem widać Giewont, a alpejskie wille z kolorowych folderów może znajdą się - dwie lub trzy.

Awatar użytkownika
Adler
Administrator

Post autor: Adler » 16 mar 2022, o 18:38

Ośrodek FIAN Zakopane.
Warunki noclegowe dobre, ceny jak na Zakopane przystępne. Śniadania pyszne. Dobra lokalizacja z Shellem praktycznie po drugiej stronie. Na ścianach sporo zdjęć ze znanymi osobami, które tam nocowały. Jednak czasy świetności ośrodek ma już za sobą jakieś 20 lat temu. Subiektywna ocena: -4.