Karpacz, Szklarska Poręba

Ciekawe miejsca w Sudetach i Górach Świętokrzyskich.
Awatar użytkownika
Adler
Administrator

gar pisze:
12 maja 2018, o 11:30
+ piwo w Miedziance z widokiem na góry
Dzięki za polecenie tych miejsc, przekazałem.

Info z dzisiaj (od mojej rodziny):
Niestety "Miedzianka" okazała się totalną klapą.
Jedzenie fatalne. Schabowe gumiaste, nie smakowało to w ogóle.
Brak w menu jakichkolwiek sałatek/surówek do obiadu...
"Dzieciom czasem podajemy mizerię". A dorośli co? Nie zasługują? (W)
W browarze (brzmi dumie) tylko wybrane, kiepskie smakowo piwo.
Pozostałe piwa niedostępne. Jakby zabrakło...
Widok na góry ok.
Reasumując: "Szkoda tych 20km z Karpacza" (wybrali się tam specjalnie na obiad i piwo).

A tak sympatycznie to wygląda...

browar_miedzianka-6-Copy.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Yoana
User

Szkoda, bo lokal na zdjęciu prezentuje się bardzo pozytywnie.
"Świat jest wspaniałą książką, z której Ci, co nigdy nie oddalili się od domu, przeczytali tylko jedną stronę."
Jesteśmy również tutaj:
Obrazek
Anita89
User

Karpacz

Jeżeli wczasy Karpaczu to jak najbardziej polecam bo jest tam przepięknie. Ja już jestem w Karpaczu chyba 7 raz i za każdym razem je na nowo odkrywam i znajduję za każdym razem coś ciekawego. Od kilku lat jeździmy z synkiem i bardzo mu się tu podoba. Jeżeli chodzi o kwaterę w Karpaczu to od 3 lat kwaterujemy się w Regulamin Forum (pkt.6). Nasz syn jest alergikiem i musimy mieć komfortowe warunki ( anty alergiczną pościel ) a takie warunki w ...mamy.
Ostatnio zmieniony 9 maja 2019, o 11:41 przez Adler, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Ostrzeżenie nr 1.
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Re: Karpacz, Szklarska Poręba

W Karpaczu coraz mniej miejsc bezpłatnych do parkowania. Cena za parkowanie różna - zależna od wybranego miejsca.
Kolega chciał zostawić auto na 3 dni na miejscach parkingowych opłacanych za pomocą parkomatu, ale nie mógł tego zrobić, bo można było wykupić tylko postój na dobę - chyba, że czegoś nie doczytał. Gdyby ktoś był w okolicy niech to potwierdzi lub temu zaprzeczy.
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Wstęp do kościoła Wang obecnie kosztuje 10/5 zł. Wstęp na teren kościelny też jest płatny, ale to chyba bardziej pobożne życzenie godpodarzy niż realna opłata, bo chyba nikt tego nie wykupuje i nie jest to w żaden sposób sprawdzane.
Wstęp do karkonoskiego Parku Narodowego: 8/4 zł. To chyba w tym momencie najdroższy park narodowy w Polsce. Co prawda w Parku Narodowym Gór Stołowch wstęp na 2 trasy (Szczeliniec Wielki i Błędne Skały) jest po 10 zł, ale inne szlaki są bezpłatne.
Awatar użytkownika
sleepwalker
User

Za tydzień wyjeżdżam do Karpacza. Byłem tam raz, ponad 20 lat temu, poza Wang i Śnieżką nie pamiętam nic. W ubiegłym roku forumowi "wyjadacze" podrzucili mi kilka ciekawostek odnośnie Krynicy Zdrój, więc pomyślałem, że (nie)śmiało poproszę o to samo względem Karpacza :-)
Przeczytałem niniejszy wątek, więc mniej więcej wiem co i jak, tylko że większość postów z konkretami pochodzi sprzed kilku ładnych lat. Może ktoś był niedawno i może przekazać aktualne informacje, co jest fajne, co już takie nie jest, czy są jakieś remonty, utrudnienia, na co zwrócić szczególną uwagę.
Jedziemy tradycyjnie w 7 osób: dwoje dzieci w wieku 3-7, dwoje emerytów, troje w przedziale 33-40. Zabieramy narty, ale chcemy też zaliczać co ciekawsze miejsca, zwłaszcza emeryci mają na tym punkcie hopla. Będziemy mobilni, więc okolice też wchodzą w grę.
Ktoś doradzi?
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Karpacz - jak Karpacz, tłoczno i drogo. Poza Wangiem i skocznią na Orlinku zdecydowanie ciekawsze są okolice. Zimą jakiś mało męczący spacerek górski a poza tym Pałace Kotliny Jeleniogórskiej (do wyboru, do koloru), Park Miniatur w Kowarach (trzeba sprawdzić jak zimą pracuje), Jelenia Góra z obowiązkowym wstępem do Kościoła Łaski, Cieplice z basenami termalnymi. Jeśli macie dokumenty warto wyrwać się raz na czeską stronę.
Awatar użytkownika
Adler
Administrator

W Karpaczu dodatkowo (dla dzieci) Muzeum Zabawek + Turystyki i Sportu. W okolicy warto także odwiedzić Świeradów Zdrój. Uważajcie na „Zakręt Śmierci” przy wyjeździe ze Szklarskiej Poręby. ;)
Przy okazji zwiedzania pałaców możecie też zaglądnąć do Jeleniej Góry. Warto.
Awatar użytkownika
sleepwalker
User

Byliśmy, wróciliśmy. Pogoda nas nie rozpieściła, od niedzieli do środy deszcz, śnieg krótkotrwale padał dwa razy przez sześć dni (oczywiście bez utrzymania się), zdarzył też się wiatr urywający głowy. Z tego względu nie załatwiliśmy wszystkiego, co chcieliśmy, niemniej wróciliśmy całkiem zadowoleni.
Co do wysokich cen, o których pisał gar. To oczywiście kwestia mocno indywidualna, aczkolwiek siląc się na obiektywne spojrzenie muszę przyznać rację - naprawdę tam przeginają. Ciekawym zjawiskiem jest też "spisek" części restauratorów, którzy nie przyjmują płatności kartą - oficjalnie z powodu słabego zasięgu prowadzącego do kłopotów z połączeniem. Tłumaczenie słabe, zwłaszcza w kontekście sprawnego funkcjonowania płatności kartowych choćby w sklepach spożywczych.
Awatar użytkownika
Adler
Administrator

sleepwalker pisze:
15 mar 2020, o 16:04
Byliśmy, wróciliśmy. Pogoda nas nie rozpieściła, od niedzieli do środy deszcz, śnieg krótkotrwale padał dwa razy przez sześć dni (oczywiście bez utrzymania się), zdarzył też się wiatr urywający głowy. Z tego względu nie załatwiliśmy wszystkiego, co chcieliśmy, niemniej wróciliśmy całkiem zadowoleni.
Które z tych propozycji zaliczyliście? Jakie wrażenia?
Awatar użytkownika
sleepwalker
User

Muzeum zabawek - całkiem przyjemny dla mnie powrót do przeszłości, w szczególności dzięki wystawie rekwizytów z czasów PRL (czerwony aparat telefoniczny, który już wyparłem z pamięci). Starszy syn (7 lat) umiarkowanie zaciekawiony - dla niego za dużo lalek, zaś najbardziej interesowały go zabawki, które zna z autopsji, a tych było niewiele. Z kolei młodszy syn (3 lata) zainteresowany wszystkim i niczym zarazem ;)
Świat kolejek - powierzchniowo niezbyt wielka, ale interesująca, fajnie pomyślana atrakcja. Oprócz "zwykłych" kolejek dla dorosłych (zawierających smaczki m.in. z filmu "Powrót do przyszłości") były też bajkowe ciuchcie znane dzieciom. Niektórymi urządzeniami można było sterować samodzielnie, do tego gry multimedialne i super "przejażdżka" na okularach VR (trasa z dinozaurami bezkonkurencyjna).
Wang jak to Wang - już tam kiedyś byłem :)
Dziki wodospad - przyjemne doznania wzrokowe, tym bardziej, że było to jedyne miejsce poza stokami, gdzie ostał się śnieg, a nawet stworzona została przez turystów urocza aleja bałwanów. W drodze na wodospad anomalia grawitacyjna - to naprawdę działa i auto samo toczy się pod górę :)
Muzeum bajkowych figur woskowych - jedna wielka kosztowna porażka, naciąganie turystów - radzę omijać z daleka, choć może być to trudne, gdy dzieci zauważą sporych rozmiarów szyld...
Karkonoskie tajemnice - ciekawe miejsce nie tylko dla dorosłych. Trafiliśmy tam z marszu podczas ulewy, było warto.
Szklarska Poręba - wstyd się przyznać, ale nigdy w niej byłem. Spacer zaliczony, aczkolwiek miasto średnio przypadło mi do gustu (za dużo aut w centrum), raczej nie biorę go pod uwagę przy wyjazdach urlopowych.

To z grubsza tyle. Jak pisałem wcześniej, z powodu kapryśnej pogody nie zobaczyliśmy wszystkiego, co chcieliśmy. Do tego sprawę utrudniła nam kontuzja kolana, którą moja żona doznała na stoku już pierwszego dnia.
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Szklarska Poręba jest specyficzna. Samo centrum bez rewelacji, ale wystarczy przenieść się kilkaset metrów od głównej drogi i już jest przyjemniej. Co nie oznacza że wybrałbym ją na odpoczynek wakacyjny.
Gdzie jest Świat kolejek i jakie ceny w nim obowiązują ?
Awatar użytkownika
sleepwalker
User

Świat kolejek jest przy ul. Karkonoskiej tuż przy odbiciu na Wang - kolejki po prawej, a do Wanga stamtąd po przekątnej w lewo. Co do cen to nie mam pewności czy mnie pamięć nie zawodzi, ale bilety poniżej 20 zł, a 3 latek wszedł za darmo (w odróżnieniu od nieszczęsnego "muzeum" figur woskowych, do którego za darmo wchodzą dzieci do 1 roku życia).
Awatar użytkownika
Adler
Administrator

Nowa atrakcja w Szklarskiej Porębie. Powstała w ramach polsko-czeskiego projektu.
Na Złotym Widoku w Szklarskiej Porębie oddano do użytku platformę widokową. Podobnych punktów będzie w sumie 7, z czego 5 po polskiej stronie Gór Izerskich, a 2 po czeskiej.

Pierwsza konstrukcja została wzniesiona na punkcie widokowym Złoty Widok w Szklarskiej Porębie. Koszt budowy wyniósł 550 tys. zł. Oficjalne oddanie do użytku miało miejsce 23 kwietnia, ale niestety, ze względu na epidemię koronawirusa, nie można było go zorganizować z taką pompą, jak planowano.
źródło: turystyka.wp.pl

Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Na weekend majowy ma zostać uruchomiona kolej linowa na Kopę. Ma działać w specjalnym reżimie sanitarnym.
beck
User

Chcemy wybrać się razem z dziećmi w okolice, co zobaczyć i gdzie nocować?
Awatar użytkownika
Comen
Jr. Admin

W okolicy atrakcji jest mnóstwo. I dla dzieci i dla dorosłych. Wybór zależy od własnych preferencji, czasu i zasobności portfela. Oprócz tras górskich w Karkonoszach - nawet prostych spacerowych do wodospadu Szklarki czy Kamieńczyka albo do kolorowych jeziorek w Rudawach Janowickich, oprócz zabytków takich jak Zamek Chojnik, Wang, pałace w Kotlinie Jeleniogórskiej czy stare miasto Jeleniej Góry jest też sporo tzw. parków tematycznych: pod Karpaczem miasteczko Westernowe, a w samym mieście Park Bajek i Park Miniatur, w Kowarach kolejny Park Miniatur, w Szklarskiej Porębie park rozrywki, w Piechowicach Park Ducha Gór, Ogród Japoński w Przesiece, itp. Dla miłośników podziemi projekt Arado w Jeleniej Górze czy dawne kopalnie uranu w Kowarach. Kolejki krzesełkowe na Kopę czy Szrenicę a po czeskiej stronie gondola na Śnieżkę. Można też pojechać trochę dalej. Zachodnie Sudety mają wiele innych ciekawych miejsc wartych odwiedzenia.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Awatar użytkownika
petruss1990
User

Rzut beretem jest Świeradów, gondola na Stóg Izerski, wypożyczalnia e-bików, kilka zamków... A nawet niedaleko do kurortu Oybin w górach żytawskich.
Awatar użytkownika
Adler
Administrator

beck pisze:
25 kwie 2022, o 14:31
Chcemy wybrać się razem z dziećmi w okolice, co zobaczyć i gdzie nocować?
Przeczytaj ten wątek od początku. Kilka wskazówek już tu jest.
Awatar użytkownika
Comen
Jr. Admin

Można też przejrzeć fotorelacje z wyjazdów krajowych. Z pewnością przynajmniej kilka dotyczy tego regionu.
tetti
User

Hej, z atrakcji wartych zobaczenia szczególnie z dziećmi polecam po stronie czeskiej skalne miasta, zoo Kralove Dvor, Mamutkowy Vodny park, sky walk -scieżka w chmurach; wszystko dostosowane do dzieci (nie ma problemu np. z zabraniem dużego wózka wyciągiem krzesełkowym na górę); po stronie polskiej Śnieżka, Błędne Skały i Szczeliniec, Muzeum Zabawek w Kudowej Zdroju; naszą bazą wypadową były Duszniki-Zdrój (pensjonat Supełek), w razie pytań proszę śmiało; ale okolica jest cudowna, byliśmy tam 2razy a jeszcze wiele zostało do zobaczenia.
Jeśli chodzi o nocleg, polecam ..... Świetna lokalizacja, z widokiem na góry. Poza tym na miejscu są atrakcje równeiż dla dzieci. Takie jak sala zabaw, jak również baseny (zewnętrzne są ogrzewane).
Witek040
User

Dla mnie Karpacz to ścisła czołówka krajowa pod względem atrakcyjności samego miasteczka. Wiele jest ładnych, górskich miasteczek i uzdrowisk (Wisła, Ustroń, Zakopane, Krynica, Szczawnica, Kudowa), ale mało jest położonych na tak pochyłym, górzystym terenie, gdzie właściwie samo przejście przez miasteczko z dołu do góry to ponad 300m przewyższenia (licząc od Papugarni do Kościółka Wang), a nie tylko płaski deptak i ryneczek. I jest to fajna wycieczka sama w sobie (powrót możliwy np, leśną ścieżką nad Łomniczką - przez słynną tamę i wodospad). Ale to nie jedyna trasa - Karpacz posiada mnóstwo przysiółków, porozrzucanych po okolicznych wzgórzach, do tego Krucze Skały itp.

Ciekawą odmianą (dla osób, które w Karpaczu były dawno temu) jest fakt, że obecnie ruch samochodowy poprowadzony jest równoległą uliczką, a ta główna dawniej (czyli dolna) jest obecnie w całości deptakiem, pełnym straganów i stolików restauracji, sięgających środka ulicy. Prawie Karpacza nie poznałem.

Wadą są dla mnie wysokie ceny (względem np. Kotliny Kłodzkiej, gdzie wiele rzeczy jest często bezpłatnych, w tym baseny miejskie, toalety, parkingi, wstęp do Parku Narodowego (Gór Stołowych), a w niektórych miastach nawet komunikacja). W Karpaczu drogie jest wszystko: wyciąg na Kopę (60 zł w jedną stronę), parkingi (5-10 zł/h), wstęp do Parku Narodowego (8 zł/dzień), a szklanka wody w większości restauracji kosztuje tyle, co w Kłodzku czy Nowej Rudzie cały obiad, bo tu prawie nie ma barów samoobsługowych - są drogie restauracje z podobnym wszędzie, dość tłustym jedzeniem (kuchnia jakby trochę pod Niemców, choć jest ich w ostatnich latach mniej niż dawniej).

Atrakcje to głównie liczne muzea, zwłaszcza dla dzieci (zabawek, kolejek itp.). Aquapark w Gołębiewskim ma wielu przeciwników (co zauważyłem i w tym wątku), ale dla mnie dużą zaletą jest połączenie gór i wody. Odkryty basen z widokiem na Śnieżkę, czy kompleks saun z grotą śnieżną, pozwala naprawdę na świetną regenerację po górskich wędrówkach (choć też nieźle kosztuje - w sezonie 60 zł/1,5h).

Szklarska podoba mi się ciut mniej, ale szlaki górskie są równie atrakcyjne. No i wodospady. Przy czym Kamieńczyk, mimo że wysoki i ładnie położony w skalistym wąwozie, nie zrobił na mnie takiego wrażenia jak ten w Międzygórzu, bo woda spada lekkim ciurkiem i właściwie to kilka mniejszych kaskad. A z kolei Wodospad Szklarki nie jest zbyt dobrze widoczny ze szlaku. Ale otoczenie piękne.
Awatar użytkownika
Adler
Administrator

5. Administrator, po weryfikacji postów, przenosi (lub nie) nową osobę do grupy „Fani turystyki i podróżowania” z pełnymi uprawnieniami.
Witek, Zostałeś przeniesiony. (D)
Witek040
User

Adler pisze:
24 lip 2022, o 23:04
5. Administrator, po weryfikacji postów, przenosi (lub nie) nową osobę do grupy „Fani turystyki i podróżowania” z pełnymi uprawnieniami.
Witek, Zostałeś przeniesiony. (D)
a dziękuję:)
Awatar użytkownika
Comen
Jr. Admin

Witek040 pisze:
24 lip 2022, o 22:09
A z kolei Wodospad Szklarki nie jest zbyt dobrze widoczny ze szlaku. Ale otoczenie piękne.
Dodajmy, że w przypadku Szklarki tak jak i zamku Chojnik mamy opłatę za wstęp na teren parku narodowego mimo że to tylko małe enklawy pozbawione w zasadzie innych atrakcji. W przypadku Chojnika opłata się dubluje.